Автор: , . Следвайте Гласове в Съединените щати и европейските страни продължават

...
Автор: , . Следвайте Гласове в Съединените щати и европейските страни продължават
Коментари Харесай

САЩ водят в Украйна класическа прокси война с Русия

Автор: ,. Следвайте " Гласове " в
Съединените щати и европейските страни не престават да дават обещание поддръжката си за Украйна, до момента в който нашествието на Русия продължава в десетия си месец - и поддържаха своя съюз с периодически доставки на съвременни оръжия и пари.

Но макар заканите на съветския президент Владимир Путин към западните сили за нуклеарни удари нито Съединени американски щати, нито която и да е западноевропейска страна, обединени под управителната роля на НАТО, са разгласявали, че са част от войната. Тази поддръжка даде опция на Украйна да отблъсне съветското настъпление. Без западната помощ, съоръжение и образование Украйна евентуално към този момент щеше да е претърпяла проваляне.
Като академик по въпросите на войната и военните интервенции считам, че обстановката в Украйна съставлява типичен случай на прокси война, в която външни лица дават пари, оръжия и други типове поддръжка на съдружниците - само че без риск за живота на личните си бойци или цивилни.
По-доброто схващане на това какво в действителност съставляват прокси войните и на каква цел служат дава потребен подтекст за настоящето импровизирано присъединяване на Съединени американски щати и НАТО във войната в Украйна.

Прокси войните са въоръжени спорове, при които една страна изпраща запаси, разнообразни от личния си армейски личен състав - като оръжия, обучители, съветници, дронове за наблюдаване, пари или даже наемници - в поддръжка на друга страна, която се бори във война. Това постоянно се прави за реализиране на политическа цел като промяна на режима в друга страна.
Повечето прокси войни включват държавно управление, което се пробва да дефинира крайния резултат от войната на друга страна. Съединени американски щати да вземем за пример поддържаха Франция със самолети, транспортни средства и оръжия в напъните на Париж да възвърне контрола върху Индокитай от 1946 до 1954 година Войната във Виетнам стартира единствено една година по-късно, през 1955 година
Прокси войните разрешават на държавните управления да причинят вреди на съперник, без действително да афишират война и да изпращат войски.
Разбира се, не всяко държавно управление има потенциал да поддържа финансово други войни. Ето за какво релативно мощни страни с световен обсег като Съединени американски щати и Обединеното кралство са склонни да спонсорират прокси войни. Прокси войните станаха изключително потребни за Съединени американски щати и други огромни сили след Втората международна война, защото Хартата на Организация на обединените нации от 1945 година забрани войната с изключение на в случаите на самозащита.
Те също получиха популярност, тъй като Съединени американски щати и Съветският съюз притежаваха нуклеарни оръжия по време на студената война. Това означаваше, че всеки директен конфликт върви с доста огромен риск от ескалация от стандартни борби до нуклеарна война с пагубни последствия за живота на планетата.
Както Съединени американски щати, по този начин и Съветският съюз спонсорираха прокси войни тук-там като Ангола, където комунизмът и петролът бяха фактори, или Салвадор, където възходът на комунизма също беше проблем за Съединени американски щати през 70-те и 80-те години на предишния век. Това присъединяване беше метод за всяко ръководство да нарани ползите на другото, без да рискува доста по-нататъшна военна ескалация.
Прокси войните също могат да оказват помощ за основаване легитимност на задгранично държавно управление. Ако Съединени американски щати непосредствено поддържат едната страна в гражданската война в по-малка страна, Вашингтон може да наподобява като някой, който се меси със мощ. Но в случай че Съединени американски щати пазят уговорката си, като споделят, че се пробват да се опълчват на съществени задгранични противници като Съветския съюз или Китай, тогава намесата в работите на трета страна може да наподобява нужна и жизненоважна.
След като първичната му офанзива против Украйна през февруари 2022 година пропадна през март, Путин ускори офанзивите си против западните страни, като сподели, че икономическите наказания, утвърдени малко след нашествието, са равносилни на оповестяване на война. Путин споделя, че Русия се бори със Запада и Съединени американски щати - това може да помогне да се оправдаят загубите на Русия и да се резервира вътрешната поддръжка за войната.
Има два други съществени типа прокси войни, и двата предопределени за реализиране на политически цели, без да бъде пожертван личният народ на страната.
Първият тип е държавна поддръжка на терористични групи, които нападат други държавни управления. Финансовата и политическата поддръжка на Иран за " Хизбула " - ислямистка политическа партия и въоръжена група в Ливан, която се стреми към унищожаването на Израел - е присъщ образец.
Но до момента в който Иран употребява " Хизбула ", с цел да нападна Израел посредством " подставено лице ", това не би се смятало тъкмо за прокси война. Въпреки че тероризмът включва смъртоносно въоръжено принуждение, той не се издига до равнището на война във връзка с загуба на живот и надзор върху територия да вземем за пример.
Втората форма включва поддръжка на интернационално прието държавно управление, ангажирано в интернационална война. Това е рядко събитие основно тъй като по принцип войните сред страни са по-редки от вътрешните спорове.
Нападението на Русия против Украйна през 2022 година е интернационална война, само че НАТО не може елементарно да рискува непосредствено нахлуване против Русия, защото Русия има нуклеарни оръжия и също по този начин е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Русия също е малко евентуално да се отдръпна от Украйна, в случай че не бъде победена на бойното поле, което прави Украйна съвършен прокси клиент - или най-малко съвършен за НАТО - само че доста безценен от позиция на човешки живот за Украйна и Русия.
Ако НАТО успее да помогне на Украйна да победи Русия, могъщите държавни управления евентуално ще сметнат прокси войните за потребен инструмент.
Но в случай че Русия ескалира до непосредствено нахлуване против страните от НАТО или употребява нуклеарни оръжия в Украйна, прокси войните може да бъдат сменени от директна борба и като нейно разширение трета международна война. Да се надяваме, че това няма да се случи.
-----------------
Авторката е професор по интернационална политика и шеф на Центъра за стратегически проучвания в Училището " Флетчър " за право и дипломация в университета " Тафт " в Медфорд, щата Масачузетс. Коментарът ѝ е за платформата The Conversation.
Превод: 
 
 
04 Ное 2022405904 Ное 2022120903 Ное 2022227902 Ное 2022243101 Ное 2022291801 Ное 20222208КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022116019 Окт 202265121 Окт 2022124124 Sep 20222413
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР